Koronavirus

Tärkeää tietoa lomautetuille osa-aikaisille työntekijöille!

 

Huom! Kaupan alalla yli 30 h sopimus tulkitaan työttömyysturvalaissa kokoaikaiseksi, myös lomautustilanteissa.

 

Tuntipalkkaisten lomautusten osalta (osa-aikatyöntekijöiden) maksuperusteinen sovittelu aiheuttaa usein hämmennystä, kun palkkatulot sovitellaankin siinä kuussa, kun ne on maksettu.

Tämä perustuu työttömyysturvalakiin, kun saa palkkaa osa-aikatyöstä ne joudutaan sovittelemaan.

Esimerkiksi maaliskuussa lomautettujen osalta helmikuun palkat on jouduttu sovittelemaan maksupäivän mukaan maaliskuussa ja vastaavasti huhtikuussa maksetut maaliskuun palkat sovitellaan huhtikuussa. Osa-aikatyön lomapalkka ja lomaraha sovitellaan, jos ne maksetaan kesken lomautuksen, mutta loma-ajalta maksetaan päivärahaa.

 

Osa-aikatyöntekijöiden kannattaa pitää työnhaku voimassa koko ajan, myös lomautuksen jälkeenkin, koska maksuperusteisen sovittelun myötä palkan vaikutus tulee viiveellä ja vaikka työntekijä palaisi osa-aikaisesti työhön tai olisi koko kuukauden lomalla, johon ei osu palkanmaksupäivää, maksetaan päiväraha silloin täytenä, kunhan työnhaku on Te – toimistossa voimassa.

Muutenkin osa-aikatyösopimuksella työskentelevät (enintään 80 % kokoaikaisen työajasta) voivat hakea työttömyyskassasta soviteltua päivärahaa kuukausittain lomautuksesta riippumatta.

 

Työttömyyspäivärahan suuruus määräytyy jokaisen työntekijän tulotason pohjalta erikseen ja tämä riippuu myös pohjalla olevan työsuhteen laadusta.

Palkka ja soviteltu päiväraha voivat yhteensä olla korkeintaan 100 % päivärahan perusteena olevasta palkasta, joka lasketaan vähintään 26 viikon keskimääräisistä palkkatuloista työttömyyspäivärahan hakemista edeltävältä ajalta.

Soviteltu päiväraha lasketaan vähentämällä täydestä päivärahasta puolet osa-aikatyön päiväpalkasta. Sovitteluun otetaan mukaan vain se palkanosa, joka ylittää 300 euron suojaosuuden. Enintään 300 euroa kuussa ansaitsevalle maksetaan täyttä päivärahaa.

 

Huom! Eduskunta on vahvistanut määräaikaisen lain suojaosan korottamisesta 500 euroon kuukaudessa ajalla 1.6.2020–31.3.2021!

Suojaosan korotus tarkoittaa, että ansiopäivärahan saaja voi ansaita 500 euroa esimerkiksi osa-aika- tai keikkatyössä ilman, että palkka vaikuttaa päivärahaan. 500 ylittävältä osalta palkka vähentää päivärahaa 50 sentillä palkkaeuroa kohden. Suojaosan suuruus on 1.4.2021 alkaen 300 euroa.

 

Päivärahaa kannattaa hakea aina kalenterikuukausittain. Ensimmäisen hakemuksen voi jättää kahden viikon lomautuksen jälkeen, mutta hakemus kannattaa rytmittään siten, että hakemusjakson viimeinen päivä on kuukauden viimeinen päivä.

 

Suositusesimerkki päivärahan hakemisesta:

 • Jos lomautuksesi alkaa maaliskuussa siten, että kuukauden loppuun on 14vrk tai yli, niin hae ensimmäistä päivärahaa 31.3.2021. Tämän jälkeen jätä jatkohakemus kalenterikuukausittaan kuun viimeisenä päivänä.
 • Jos lomautuksesi alkaa maaliskuussa siten, että kuukauden loppuun on alla 14vrk, niin hae ensimmäistä päivärahaa 30.4.2021. Tämän jälkeen jätä jatkohakemus kalenterikuukausittaan kuun viimeisenä päivänä.
 • Jos olet ennen lomautusta hakenut säännöllisesti(kuukausittain) soviteltua päivärahaa, niin täytä jatkohakemus normaalin rytmisi mukaisesti.

 

Terveisin
Petri Leskelä
Pääluottamusmies

+358 50 427 4293
petri.leskela@stockmann.com

 

 

Lyhyt toimintaohje, jos sinut on lomautettu koronan vuoksi:

 1. Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistossa. Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä.
 2. Hae ansiopäivärahaa työttömyyskassalta. Ensimmäisen hakemuksen voit lähettää kahden viikon lomautuksen jälkeen. Jos lomautus on lyhyempi, hae päivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen. Kaikki hakemukset liitteineen voit lähettää verkkopalvelussamme. Päivärahaa on haettava kolmen kuukauden kuluessa.
 3. Tietoa ansiopäivärahan maksamisesta ja lomautuksesta löytyy netistä. On todennäköistä, että puhelinpalvelussamme on ruuhkaa epidemian aikana. Alla hyödyllisiä linkkejä:

  - Lisätietoa päivärahan maksamisesta lomautuksen ajalta
  - Hakemusten käsittelytilanne
  - Työttömyyskassojen yhteisjärjestön sivut, usein kysytyt kysymykset ja tietoa lomautetun työttömyysturvasta
  - Työtehtosopimuksiin koronaepidemian vuoksi tehdyt muutokset

Osa ohjeen linkeistä PAMin jäsenille, joten tarkastathan omasta kassastasi päivärahan hakemisen käytännöt.


Alla muutama tärkeä yhteystieto lisätietojen tarkistamista varten. Koska PAMin puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet, niin ota ensisijaisesti yhteyttä luottamusmieheesi.

Helsinki-Uusimaan alueella Stockmann Oyj kaupan henkilöstöä palvelee pääluottamusmies Petri Leskelä, 050 427 4293, petri.leskela@stockmann.com.

Lisäksi voit ottaa yhteyttä:

- PAMinTyöttömyyskassaan, 020 690 211 klo 10-14.