Toiminta 2024

1.  Yleistä

Osastomme jäsenistö koostuu ensisijaisesti Stockmann -konsernin ja Food Market Herkun Uudenmaan alueen eri toimipisteissä työskentelevistä Palvelualojen ammattiliiton jäsenistä. Osastomme jäseniä työskentelee Uudenmaan alueella noin 85 eri yrityksessä. Tällä hetkellä meillä on noin 900 jäsentä. Osastomme jäseniksi voivat liittyä Stockmann konsernissa työsuhteessa työskentelevät sekä osastoon itse haluavat palvelualoja edustavat henkilöt.

2.  Tiedotus

Nykyiset jäsenemme ovat erittäin tärkeässä roolissa toimintamme kannalta. Kartoitamme jäsentemme toiveita vuosittain järjestettävillä kyselyillä, paremman ja avoimen toiminnan luomiseksi. Jäsenpostitukseen kehittelemme uusia menetelmiä, jotta tiedon välittäminen olisi mahdollisimman tehokasta. Uusi merkittävä apuväline on PAMin uusi Uniofy jäsenjärjestelmä tehostaa jäsentietojen päivittämistä, ylläpitämistä ja yhteydenpitoa jäseniin. Ammattiosastona pyrimme näkymään entistä enemmän Stockmannin ja Food Market Herkun eri yksiköissä esim. teemapitoisina tapahtumina. Osastomme verkkosivut uudistuivat loppuvuodesta 2023 ja sen sisällöntuotanto jatkuu aina keväälle 2024 asti.  

3.  Jäsenhankinta

Uudet jäsenet ovat erittäin tärkeitä tehokkaan toiminnan kannalta. Jatkamme tehostetulla jäsenhankintateemalla myös 2024. Mitä suurempi järjestäytymisaste, sen suurempi painoarvo meillä on tavoitteidemme saavuttamiseksi. Jokaisen vanhan ja uuden jäsenen ammattiyhdistystoimintaan antama panos on tulevaisuuden työelämän ja neuvotteluyhteiskunnan välttämätön edellytys.

Johtokunta osallistuu aktiivisesti jäsenhankintaan ja rantautuu yksiköihin kertomaan jäsenyyden tärkeydestä. Tärkeimmät jäsenhankkijat ovat kuitenkin meidän jo olemassa olevat jäsenemme. Jäsenhankinnan tueksi osasto jakaa opasta, jossa kerrotaan vinkkejä hyvään jäsenhankintaan. Lisäksi palkitsemme uuden osastoomme liittyneen jäsenen ja jäsenhankkijan kahdella leffalipulla hankittua jäsentä kohden.

Pyrimme järjestämään myös jäsenhankintapäiviä, jolloin PAM vierailee työpaikoillamme kertomassa liiton ja vahvan jäsenkentän tärkeydestä.

4.  Edustus

Johtokuntamme vaikuttaa laajasti eri vaikutuselimissä. Meillä on edustus PAMin valtuustossa, sekä kaupan sopimusalatoimikunnassa, jolla on merkittävä rooli esimerkiksi työehtosopimusneuvotteluissa. Olemme mukana SAK:n Pääkaupunkiseudun paikallisjärjestössä, sekä SAK:n aluetoimikunnassa, joissa osastollamme on puheenjohtajuudet.

5.  Suomen hallitusohjelma #PainavaSyy

Vuoden 2024 toiminnan raamit määrittyvät etenkin Hallitusohjelman #PainavaSyy ympärille. Osastomme johtokunta seuraa tilannetta, tiedottaa muutoksista ja käänteistä jäseniään säännöllisesti. Osallistuu asian tiimoilta mahdollisuuksien mukaan erilaisiin tapahtumiin. Otamme kantaa, jaamme materiaalia ja tarvittaessa pyrimme tukemaan toiminnallamme eri tilanteissa. Mahdolliset työtaistelutoimenpiteet ei ole poissuljettuja ja valmistaudumme tukemaan SAKlaista liittoperhettä kaikin keinoin tavoitteiden saavuttamiseksi ja hallitus ohjelman leikkauksien estämiseksi.

6.  TES-Neuvottelut

Loppuvuodesta 2024 alkavat mm. Kaupan työehtosopimus neuvottelu ja osasto pyrkii vaikuttamaan kaikin käytettävissä olevin keinoin tulevan työehtosopimuksen kehittämiseen ja sisältöön. Tavoitteena entistä vahvempi työehtosopimus turvaamaan kaupan alan työtekijöiden työehtoja.

7.  Toiminta ja edut

Vuodelle 2024 on suunniteltu ohjelmaa laidasta laitaan. Toimintarunkoa työstettäessä jäsenten äänellä on ollut iso rooli sen sisällön syntymiseen. Oman toimintamme lisäksi teemme yhteistyötä eri Helsinki-Uusimaan ammattiosastojen kesken. 

Vuonna 2024 on tulossa tapahtumia, toimintaa ja etuja lähes jokaiselle kuukaudelle. Suurimmat tapahtumat ajoittuvat huhtikuulle ja marraskuulle. Huhtikuussa 2024 ammattiosastomme järjestää jäsentoiveiden pohjalta risteilyn Tukholmaan. Marraskuussa järjestämme pikkujoulumatkan, jonka yhteydessä pidämme perinteisesti syyskokouksen. Näihin väleihin mahtuu monta pienempää myöhemmin vahvistettavaa tapahtumaa. Vuoden 2024 etuina jatkaa mm Finnkinon leffalippuetu, Museokorttietu, kulttuurituki. Tarjoamme myös edullisia messulippuja vuoden päätapahtumiin.

Nuorten aktivoiminen on aina haastavaa, jonka vuoksi toimintaa tehostetaan keskittymällä yhteistapahtumiin eri ammattiosastojen kesken. Lisäksi markkinoimme jäsenillemme PAMin laajaa nuorille suunnattua tarjontaa entistä tehokkaammin.

Opintotoimintaa pyritään kehittämään yhteistyössä muiden alueen ammattiosastojen kanssa. yhteistyö mahdollistaa laajemman tarjonnan.

Pääkaupunkiseudun solidaarisuustoimintaa aktivoidaan ja tavoitteena on saada toiminta käyntiin vuonna 2024 usean taukovuoden jälkeen.

8.  Tapahtumakalenteri

Tammikuu

-       11.1.2024, Uusi vuosi, uudet kujeet – lounas / Helsinki-Uusimaan, nuoret (PAM)

-       18.1.–21.1.2024, Matka 2024

-       24.1.2024 Tiedä oikeutesi työelämässä- koulutussarjan I-osa (PAM)

Helmikuu

-       tapahtuma (avoin)

Maaliskuu

-       14.3.2024, Tiedä oikeutesi työelämässä- koulutussarjan II-osa (PAM)

-       20.3.2024, Nuori vaikuttaja – keskusteleva koulutusilta / Helsinki-Uusimaan, nuoret (PAM)

-       21.3.–24.3.2024, Kevätmessut 2024 (Lähiruoka & luomu 2024)

-       26.3.2024, Työhyvinvointikortti – jäsenille, Pasila (PAM)

Huhtikuu

-       19.4.–21.4.2024, Lapsimessut 2024 (Ruokamessut 2024, Lemmikkimessut 2024 (20.-21.4))

-       27.–29.4.2024 Kevätmatka Tukholmaan (Viking Line)

-       Kevätkokous

Toukokuu

-       Koulutus (avoin)

-       15.5.2024, Tiedä oikeutesi työelämässä- koulutussarjan III-osa (PAM)

-       17.-18.5.2024, Hyvä Fiilis – Helsinki-Uusimaa (PAM)

Kesäkuu

-       Loma

-       5.6.2024, Pidän sinusta juuri sellaisena kuin olet / Helsinki-Uusimaa, nuoret (PAM)

Heinäkuu

-       Loma

Elokuu

-       Tapahtuma (avoin)

-       24.-25.8.2024, Nuku yö ulkona – etkot / Helsinki-Uusimaa, nuoret (PAM)

Syyskuu

-       Koulutus, avoin

-       12.9.2024, Toivoa ja toimintaa, ilmasto-osaaminen palvelualoilla, Helsinki (PAM)

-       11.9.–15.9.2024, Habitare 2024

Lokakuu

-       16.10.2024, Tiedä oikeutesi työelämässä- koulutussarjan IV-osa (PAM)

-       24.10.2024, Työhyvinvointikortti jäsenille, etäopetus (PAM)

-       24.10.–27.10.2024, Helsingin kirjamessut 2024 (26.–27.10. Lautasella 2024)

-       Luottispäivä

Marraskuu

-       Pikkujoulut ja syyskokous

-       26.11.2024, Tiedä oikeutesi työelämässä- koulutussarjan V-osa (PAM)

-       29.11.–1.12.2024, I love me 2024

Joulukuu

-       Osasto rauhoittuu vuoden 2025 valmisteluun.


(PAM) = PAM Helsinki-uusimaan koulutus tai tapahtuma. Näihin ilmoittaudutaan PAMin tapahtumakalenterin kautta https://www.pam.fi/ajankohtaista/tapahtumat/. Osaan tapahtumista ilmoittautuminen on jo käynnissä. kalenterista löydät myös paljon muita tapahtumia.

Toiminta 2023

1. Yleistä

Osastomme on ensisijaisesti Stockmannin ja sen tytäryhtiöiden henkilöstön ammattiosasto. Merkittävä osa jäsenistöstämme koostuu Stockmann -konsernin, Food Market Herkun ja Akateemisen kirjakaupan Uudenmaan alueen eri toimipisteissä työskentelevistä Palvelualojen ammattiliiton jäsenistä. Tällä hetkellä meillä on noin 1000 jäsentä. Osastomme jäseniksi voivat liittyä Stockmann konsernissa työsuhteessa työskentelevät sekä osastoon itse haluavat palvelualoja edustavat henkilöt.
 

2. Tiedotus

Nykyiset jäsenemme ovat erittäin tärkeässä roolissa toimintamme kannalta. Kartoitamme jäsentemme toiveita vuosittain järjestettävillä kyselyillä, paremman ja avoimen toiminnan luomiseksi. Jäsenpostitukseen kehittelemme uusia menetelmiä, jotta tiedon välittäminen olisi mahdollisimman tehokasta. Uusi merkittävä apuväline on PAMin uusi Uniofy jäsentieto järjestelmä tehostaa jäsentietojen päivittämistä, ylläpitämistä ja yhteydenpitoa jäseniin. Ammattiosastona pyrimme näkymään entistä enemmän Stockmannin ja Food Market Herkun eri yksiköissä esim. teemapitoisina tapahtumina.
 

3. Työehtosopimusneuvottelut

Kaupan liitto ilmoitti yksipuolisesti tiistaina 8. marraskuuta, ettei se suostu neuvottelemaan PAMin kanssa palkankorotuksista. Näin Kaupan liitto ei noudata yhteistä sopimusta palkkaneuvotteluista. Kaupan liitto on enemmän huolissaan vientiteollisuuden kilpailukyvystä kuin kaupan alan menestyksestä ja alan työntekijöistä. Näin ollen etenemme työehtosopimusneuvotteluihin tammikuussa 2023. Osasto tulee panostamaan aktiivisesti tuleviin neuvotteluihin, mm. jakamalla tukimateriaalia jäsenilleen, tiedottaa aktiivisesti tilanteen etenemisestä, osallistuu tarvittaessa mahdollisiin tukitoimenpiteisiin.
 

4. Jäsenhankinta

Uudet jäsenet ovat erittäin tärkeitä tehokkaan toiminnan kannalta. Jatkamme tehostetulla jäsenhankintateemalla myös 2023. Mitä suurempi järjestäytymisaste, sen suurempi painoarvo meillä on tavoitteidemme saavuttamiseksi. Jokaisen vanhan ja uuden jäsenen ammattiyhdistystoimintaan antama panos on tulevaisuuden työelämän ja neuvotteluyhteiskunnan välttämätön edellytys.

Johtokunta osallistuu aktiivisesti jäsenhankintaan ja rantautuu yksiköihin kertomaan jäsenyyden tärkeydestä. Tärkeimmät jäsenhankkijat ovat kuitenkin meidän jo olemassa olevat jäsenemme. Jäsenhankinnan tueksi osasto jakaa opasta, jossa kerrotaan vinkkejä hyvään jäsenhankintaan. Lisäksi palkitsemme uuden osastoomme liittyneen jäsenen ja jäsenhankkijan kahdella leffalipulla hankittua jäsentä kohden.

Pyrimme järjestämään myös jäsenhankintapäiviä, jolloin PAM vierailee työpaikoillamme kertomassa liiton ja vahvan jäsenkentän tärkeydestä
 


5. Edustus

Johtokuntamme vaikuttaa laajasti eri vaikutuselimissä. Meillä on edustus kaupan sopimusalatoimikunnassa, jolla on merkittävä rooli tulevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Panoksemme antaa raamit uudelle työehtosopimukselle. Olemme mukana SAK:n Pääkaupunkiseudun paikallisjärjestössä, sekä SAK:n aluetoimikunnassa, joissa osastollamme on puheenjohtajuudet.
 

6. Vaalit

Vuonna 2023 osastonkin kannalta tärkeitä virstanpylväitä ovat huhtikuussa järjestettävät eduskuntavaalit ja lokakuussa pidettävä PAMin liittokokous. Ammattiosastona pyrimme tukemaan mahdollisuuksien rajoissa jäseniämme vaaleissa. On tärkeää, että edustuksemme on kattava kevään eduskuntavaaleissa ja alkusyksyn liittokokousvaaleissa.​

6.1 Eduskuntavaalit

Eduskuntavaalien tulos on merkityksellinen työläisten, mutta etenkin pienituloisten jokapäiväistä elämää ajatellen. Jos seuraava hallitus on oikeistopohjainen, se ajaa uudistuksia vain yrittäjä lähtöisesti, pienempituloisilta leikaten tai heidän oikeuksiaan polkien. Ammattiosastona haluamme tähän muutosta ja pyrimme vaikuttamaan muutoksen syntymiseen palkansaajan etua ajaen.

6.2 Liittokokous

PAMin liittokokous valitsee liiton puheenjohtajan, liiton puheenjohtajan henkilökohtaisen varajäsenen, hallituksen, valtuuston ja valtuuston puheenjohtajat. Lisäksi liittokokous käsittelee ja hyväksyy liiton tavoiteohjelman, joka ohjaa liiton toiminnan päälinjat neljäksi vuodeksi kerrallaan. Meillä on siis mahdollisuus vaikuttaa, ketkä johtavat liiton toimintaa seuraavalla nelivuotiskaudella ja minkälainen linja PAMin toiminnassa kyseisellä kaudella on.
 

7. Toiminta ja edut

Vuodelle 2023 on suunniteltu ohjelmaa laidasta laitaan. Toimintarunkoa työstettäessä jäsenten äänellä on ollut iso rooli sen sisällön syntymiseen. Oman toimintamme lisäksi teemme yhteistyötä eri Helsinki-Uusimaan ammattiosastojen kesken.

Vuonna 2023 on tulossa tapahtumia ja etuja lähes jokaiselle kuukaudelle. Suurimmat tapahtumat ajoittuvat kesäkuulle ja marraskuulle. Kesällä 2023 ammattiosastomme järjestää matkan Riikaan, joka valikoitui kesämatkaksi jäsentoiveiden pohjalta. Marraskuussa järjestämme pikkujoulumatkan, jonka yhteydessä pidämme perinteisesti syyskokouksen. Matkan toteutus ja kohde vielä avoin, mutta se tulee olemaan budjetiltaan huokeampi kuin kesämatka. Näihin väleihin mahtuu monta pienempää myöhemmin vahvistettavaa tapahtumaa. Vuoden 2023 etuina jatkaa mm Finnkinon leffalippuetu, Museokorttietu, kulttuurituki. Tarjoamme myös edullisia messulippuja vuoden päätapahtumiin.

Nuorten aktivoiminen on aina haastavaa, jonka vuoksi toimintaa tehostetaan keskittymällä yhteistapahtumiin eri ammattiosastojen kesken. Lisäksi markkinoimme jäsenillemme PAMin laajaa nuorille suunnattua tarjontaa entistä tehokkaammin.
 

8. Tapahtumakalenteri

Tammikuu

 • 19.1.–22.1.2023, Matka & Caravan 2022
 • Johtokunnan koulutus

Helmikuu

 • Kokkikurssi tai muu tapahtuma (avoin)

Maaliskuu

 • 1.3.2023. Tiedä oikeutesi työelämässä -koulutussarja, osa I, klo 16–19 (PAM)
 • 14.3.2023 TES-perehdytys verkossa. (PAM)
 • 30.3.–3.4.2023, Kevätmessut (OutdoorExpo)2023

Huhtikuu

 • 14.4.–16.4.2023, Lapsimessut 2023
 • 19.4.2023, Tiedä oikeutesi työelämässä -koulutussarja, osa II, klo 16–19 (PAM)
 • 27.-29.4.2023, Auto 2023
 • Kevätkokous

Toukokuu

 • Koulutus (avoin)
 • 5.-6.5.2023 Hyvä Fiilis -jäsenkoulutus (PAM)
 • 23.5.2023, Nuorten joogailta klo 18–20 (PAM)

Kesäkuu

 • 8.-11.6.2023, Kesämatka Riikaan

Heinäkuu

 • Loma

Elokuu

 • Tapahtuma (avoin)
 • 16.8.2023 Tiedä oikeutesi työelämässä -koulutussarja, osa III, klo 16–19 (PAM)
 • 22.-23.8.2023, Uskallusta ja vaikuttavuutta vuorovaikutukseen (PAM)
 • 25.-26.8.2023, Nuorten koulutus (PAM)

Syyskuu

 • Koulutus, avoin
 • 8.-9.9.2023, Voimaa ja virkeyttä -jäsenkoulutus (PAM)
 • 13.9.–17.9.2023, Habitare 2023

Lokakuu

 • 10.10.2023, TES perehdytys verkossa (PAM)
 • 20.10.–22.10.2023, I love me (Viini ja ruoka) 2023
 • 26.10.–30.10.2023, Helsingin kirjamessut (Lautasella) 2023
 • 30.10.2023, Tiedä oikeutesi työelämässä -koulutussarja osa IV (PAM)
 • Luottispäivä

Marraskuu

 • Pikkujoulut ja syyskokous

Joulukuu

 • Osasto rauhoittuu vuoden 2023 valmisteluun.


(PAM) = PAM Helsinki-uusimaan koulutus tai tapahtuma. Näihin ilmoittaudutaan PAMin tapahtumakalenterin kautta osoitteessa: https://www.pam.fi/tapahtumat.html?category=123&ammattiosasto=